Bezoek onze praktijk
Gasthuisstraat 31-35, Tiel
Bel ons
0344-608813

Zorgverzekering 2021

Aan het einde van ieder jaar kunt u veranderen van zorgverzekering. Dit biedt u de mogelijkheid om de zorgverzekering kritisch tegen het licht te houden. Bent u verzekerd voor de fysiotherapeutische zorg die u (misschien) nodig hebt?
Betaalt u niet teveel zorgpremie? En kunnen de kleine lettertjes nog voor verrassingen zorgen?
Bekijk onderstaande checklist.

Checklist
De verschillen tussen aanvullende verzekeringen zijn groot. Het is dus verstandig om ze ieder jaar met elkaar te vergelijken op basis van uw zorgbehoefte en de mogelijke risico’s die u loopt.

Met onderstaanse ‘checklist goed verzekerd voor fysiotherapie’ weet u waarop u moet letten bij het afsluiten of wijzigen van de zorgpolis. Besluit u om van zorgverzekeraar te wisselen? Zeg dan vóór 31 december 2020 de huidige zorgverzekering op.
Als u niets doet, loopt de bestaande verzekering gewoon door.

Bepaal uw zorgbehoefte
Bepaal hoe groot de kans is dat u aankomend jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen. Hoeveel zorg had u het afgelopen jaar nodig? Als u veel sport, loopt u een verhoogd risico op blessures. Ook wanneer u vaak last hebt van uw spieren of gewrichten, is de kans groter dat u beroep zult moeten doen op fysiotherapie. Een ruime dekking is in dat geval raadzaam.
Overleg bij twijfel met uw fysiotherapeut.

Check het aantal behandelingen
Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed, overeenkomt met wat u nodig denkt te hebben. Sommige polissen beloven dat ze veel behandelingen vergoeden, maar ze eisen wel dat u vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder die machtiging komt u niet voor verdere vergoeding in aanmerking.

Check het type vergoeding
Komt de dekking van de polis overeen met uw zorgbehoefte? Check dan of de vergoeding van een behandeling wordt gegeven in tijd (duur van de behandeling), een maximum bedrag of in aantal behandelingen. Bij een relatief dure behandeling is het verstandiger om te kiezen voor een polis die vergoedt in aantal behandelingen. Indien u niet weet hoeveel behandelingen u nodig heeft, kunt u wellicht beter kiezen voor een maximum bedrag.

Check de hoogte van de vergoeding
Worden maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Maximaal € 250 of € 1.000?
Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding zoveel mogelijk overeenkomt met wat u denkt nodig te hebben. Zo betaalt u niet teveel premie én voorkomt u dat u alsnog behandelingen zelf moet betalen omdat u onvoldoende verzekerd bent.

Check of er een verklaring wordt gevraagd
Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen u op basis daarvan afwijzen.  Controleer dit voordat u een polis afsluit.

Check of het gaat om een restitutiepolis
Is de polis een restitutie- of naturapolis? Bij een natura-verzekering mag u alleen naar fysiotherapeuten die een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Doet u dat niet dan moet u meestal een deel van de rekening zelf betalen. Bij een restitutiepolis mag u naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met uw zorgverzekeraar.

Vergelijk de premies
Weet u welke zorg u komend jaar nodig hebt en welk aanvullend zorgpakket daar het beste bij past? Dan is het tijd om de aantrekkelijkste zorgverzekeraar te vinden. Op www.zorgverzekeringwijzer.nl kunt u verzekeraars en pakketten met elkaar vergelijken en de goedkoopste polis achterhalen.

Sluit op tijd een nieuwe polis af
Zorg ervoor dat u vóór 1 februari 2021 een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. Daarmee voorkomt u een boete. Stapt u voor uw aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar? Dan moet u misschien een medische verklaring of gezondheidsverklaring invullen. Houd er rekening mee dat een verzekeraar u op basis van die verklaring mag weigeren. Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan.

 
Bron: kngf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *