Bezoek onze praktijk
Gasthuisstraat 31-35, Tiel
Bel ons
0344-608813

Dry needling is een gespecialiseerde behandelmethode binnen de fysiotherapie en is erkend door de KNGF. De methode is overgekomen uit Canada en Amerika en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.


Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Dryneedling: niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij Dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Acuut moment: bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
Chronisch: bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.
Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld bij gips, brace of een sling.
'Slappe' ligamenten in bijvoorbeeld enkels en/of knieën.
Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

Pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
Pijnontwijkend gedrag; u gaat ‘anders’ bewegen
Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.
Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Registratie

De praktijk is op de website www.dryneedling.nl geregistreerd wat betekend dat de fysiotherapeuten voldoen aan alle eisen om dry needling veilig en kundig toe te passen. Christel heeft in 2008 het certificaat voor de cursus Extremiteiten behaald, in 2010 het certificaat voor de cursus Wervelkolom en in 2012 voor de Masterclass Kaak en hoog cervicaal. Alle fysiotherapeuten binnen onze praktijk kunnen Dry Needling toepassen of zijn hiervoor in opleiding.