Bezoek onze praktijk
Gasthuisstraat 31-35, Tiel
Bel ons
0344-608813

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor na bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens.


Lymfodeem

Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren door middel van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Oefentherapie

Ook wordt er gebruik gemaakt van oefentherapie, bestaande uit algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Thoraxbandages

Wanneer er oedemen in het schoudergebied en of thoraxgebied aanwezig zijn, is het vaak niet voldoende om alleen de arm met een compressiekous te behandelen. Thoraxbandages kunnen ingezet worden bij behandeling van alle (postoperatieve) oedemen en of littekens in de borstwand, rug of schouder en arm. Belangrijk is dat er eerst gezwachteld wordt in combinatie met manuele lymfedrainage. Zodra het oedeem stabiel is kan er een thoraxbandage worden aangemeten. Het is mogelijk om een thoraxbandage aan te meten met of zonder mouwaanzetten. De bandages worden altijd precies op maat gemaakt en kunnen aangepast worden aan de individuele wensen van de patiënt. Er worden ook altijd foto’s van de patiënt (voor- achter- zijaanzicht + oedeemgebieden en eventuele andere bijzonderheden) meegestuurd, zodat er een goede pasvorm bepaald kan worden. De cupmaten kunnen voor zowel confectie als maatwerk aangemeten worden. In het geval van een prothese wordt er met prothese gemeten, tenzij er geen cup gewenst is.