Bezoek onze praktijk
Gasthuisstraat 31-35, Tiel
Bel ons
0344-608813

Als vrouw kun je tijdens en na de zwangerschap te maken krijgen met lichamelijke klachten. Bij ’t Centrum Fysiotherapie en Oedeemtherapie kunt u onder andere terecht voor behandeling van oedeem (vocht) aan gezicht, handen ,benen of oedeem in het buikgebied na een keizersnede. Ook wordt hypertonie (verhoogde spierspanning) in de onderrug of elders in het lichaam behandeld en worden er adviezen gegeven. Indien nodig wordt er ook aan huis behandeld. Door nauwe samenwerking met Verloskundig Centrum Tiel wordt er optimale zorg geboden.


Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie

Behandeling van oedeem (vocht) in bijvoorbeeld het buikgebied, armen of benen bestaat over het algemeen uit;
Manuele lymfedrainage, een zachte massagetechniek.
Compressietherapie, bijvoorbeeld zwachtels of een therapeutisch elastische kous. Onze collega Stefanie kan direct een therapeutisch elastische kous aanmeten.
Oefentherapie
Adviezen

Littekenbehandeling door middel van Curetape

Tijdens het herstel na een keizersnede kunnen er zich soms problemen voordoen rond het litteken. Deze kan bijvoorbeeld wat hard, stug, of bobbelig zijn. Door het aanbrengen van een speciale tape, waarmee gewoon gedouched kan worden, kan het litteken beïnvloed worden en binnen korte tijd verbeteringen merkbaar zijn.

“Deep Oscillation bij Episiotomie (“Epi”)

De Deep Oscillation is een nieuwe behandelmethode die het weefselherstel bespoedigd en pijn verminderd. Er wordt een elektrostatisch veld opgewekt dat leidt totzeer diep doordringende trillingen (tot 8 cm diepte) in het behandelde gebied. Het weefsel wordt als het ware grondig “gemasseerd”, en het natuurlijke herstelprocessen komt sneller op gang. De behandeling is pijnvrij en kan door elke therapeut van ’t Centrum Fysiotherapie en Oedeemtherapie worden uitgevoerd. Thuisbehandeling is mogelijk. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent).”

Hypertonie in lage rug en nekschouderregio

Door de zwangerschap verandert het lichaam. Een veel voorkomende klacht is hypertonie in de lage rug en nekschouderregio (verhoogde spierspanning). Behandeling hiervan bestaat over het algemeen uit:
Massage
Oefentherapie
Adviezen betreffende houding en bewegen

Diastase M.Rectus Abdominis na zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan een diastase van de rechte buikmusculatuur ontstaan. Na de bevalling kan de ruimte tussen de linker en rechter buikspier zo groot zijn geworden, dat herstel niet meer alleen van buikspieroefeningen te verwachten valt en soms overgegaan wordt tot operatief ingrijpen. Door met Curetape het weefsel gericht te ondersteunen, is gebleken dat het zelfs in deze ernstige gevallen mogelijk is dat het weefsel zich herstelt en operatief ingrijpen overbodig wordt. Er moet echter wel langere tijd achter elkaar getapet worden. Afhankelijk van de ernst van de diastase kan dit zes weken tot vier maanden noodzakelijk zijn. Gedurende deze periode is een geleidelijk herstel meetbaar. Deze tapemethode is echter geen vervanging voor buikspieroefeningen.